U bent nu hier: Home » Wiki » Gijs van Dam Jr. (1967 – 2004)

Gijs van Dam Jr. (1967 – 2004)

Gijs van Dam Jr. wordt in 1967 geboren als zoon van de legendarische Gijs van Dam Sr. Familie van Koos Krommenhoek, beter bekend als de volkszanger Koos Albers. Die is in de jaren zeventig en tachtig een grote naam in de Amsterdamse onderwereld en de hasjhandel. Begin jaren tachtig wordt Van Dam Sr. tot twintig jaar cel veroordeeld in Frankrijk, waar hij echter maar een paar jaar van uitzit.

In oktober 1985 wordt de dan 18-jarige Van Dam Jr. een week lang ontvoerd en vastgehouden in een woning in Lelystad. De ontvoerders willen 8 miljoen euro van diens vader. De jongen komt echter vrij zonder dat er iets was betaald. Een van de betrokkenen bij de ontvoering is volgens justitie voormalig kickbokser Jan Plas.

Kort na de ontvoering wordt Van Dam Sr. samen met Sam Klepper aangehouden tijdens het overladen van een lading hasj. Eind 1986 komt pa Van Dam weer vrij. Zijn zoon volgt hem al snel in de hasjhandel, maar groeit niet door tot de top. ‘Gijssie’ doet vaak zaken met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, die ook al contacten heeft onderhouden met zijn vader.

Op donderdag 5 december 2002 wordt Van Dam Jr., gezeten in zijn auto, bij zijn toenmalige woning in de Willem van Weldammelaan in Amsterdam-Buitenveldert beschoten door twee mannen op een motor. Daarbij wordt de 35-jarige van Dam Jr. in hoofd, been en borst geraakt. Hij is ten tijde van de aanslag in het gezelschap van zijn vrouw en kind. Van Dam overleeft de aanslag, maar zal de rest van zijn leven in een rolstoel moeten doorbrengen.

De eerste aanslag op Van Dam Jr. heeft volgens hemzelf te maken met een verkeerd gelopen drugsdeal. Hij heeft samen met drie Marokkanen geïnvesteerd in een container met 20.000kg hasj. Die is een jaar voor de aanslag naar Nederland gehaald en is bestemd voor Oost-Europa. Maar uit de container is een paar duizend kilo verdwenen en daar is ruzie om ontstaan. Als Van Dam desondanks zijn deel opeist, krijgt hij nul op zijn rekest. Ondanks de bemiddeling van Cor van Hout krijgt hij slechts 500kg, maar dat weigert Van Dam. Dit zegt Van Dam in een gesprek met Peter R. de Vries terwijl de bekende misdaadverslaggever hem opzoekt in het VU in Amsterdam, waar Van Dam hersteld van zijn verwondingen.

Thomas van der Bijl, jarenlang manusje-van-alles van Cor van Hout, heeft in zijn verklaringen tegenover de recherche ook wat te vertellen over de aanslag op Van Dam Jr. Op 18 januari 2005 vertelt Van der Bijl dat de broer van een man genaamd ‘Eddie de Chinees’ achter de aanslag zit. ‘Eddie’ is doodgeschoten in Amsterdam-Noord en is de ex van Van Dams vrouw. Het motief voor de aanslag is dat Van Dam iets gestolen zou hebben van deze ‘Eddie.’

Na zijn revalidatie gaat Van Dam gewoon door in de hasjhandel. In april 2004 verhuist Van Dam Jr. naar Zandvoort, waar zijn ouders ook wonen.

In de ochtend van vrijdag 28 mei 2004 wordt 37-jarige Van Dam Jr. om 09.45 uur voor zijn woning op het Ir. G. Freidhoffplein in Zandvoort neergeschoten. Hij wordt op dat moment door zijn vrouw in de auto getild. In zeer kritieke toestand wordt Van Dam naar het VU in Amsterdam overgebracht, waar hij aan het begin van de middag overlijdt. De twee daders vluchten in een witte Chrysler Voyager die later uitgebrand wordt gevonden. De auto is een paar weken eerder gestolen en tijdens de liquidatie uitgerust met een gestolen kentekenplaat. Gijs van Dam Jr. wordt op vrijdag 4 juni begraven naast Cor van Hout op begraafplaats Vredenhof. Later looft de politie een beloning uit van 20.000 euro voor de tip die de liquidatie oplost. Echter, de moord is tot op heden nooit opgehelderd.

Volgens Thomas van der Bijl, die in 2005 en 2006 verklaringen aflegt tegenover de recherche, zit Willem Holleeder achter de liquidatie op Van Dam Jr. Richard Geisterfer werkte volgens Van der Bijl toen voor Van Dam Jr. en zou later overgelopen zijn naar de bende van Holleeder. Twee weken voor de liquidatie wil Van Dam Jr. een afspraak maken met Geisterfer, omdat hij nog geld van hem krijgt. Geisterfer wilt hier niks van weten en loopt naar Holleeder met de boodschap dat Van Dam Jr. lastig begint te worden. Daarop heeft Holleeder volgens Van der Bijl Van Dam Jr. laten omleggen en moet Geisterfer vervolgens voor Holleeder werken. Later wordt Geisterfer gearresteerd in verband met zijn lidmaatschap van de bende van Holleeder die verschillende vastgoedhandelaren zou hebben afgeperst.

Share 'Gijs van Dam Jr. (1967 – 2004)' on Facebook Share 'Gijs van Dam Jr. (1967 – 2004)' on NUjij Share 'Gijs van Dam Jr. (1967 – 2004)' on Twitter
W.Bons zegt:

OP crime site staat bij de moord op Bert Bons portier van yabyum nog steets dat hij een vriend van Cor van Hout was.Dit slaat nergeens op,Herman jan Korterink heeft hier een stuk over geschreven dat dit niet waar is .Het klopt wel dat de vermoedelijke moordenaar Nico Visser is,hij had met Visser een conflict dat terug gaat naar 1990,ze kregen ruzie om een meisje,en dat is het begin van alles.Wij hopen dat het gecorrigeerd wordt.Anders contact opnemen met Simon de Waal rechergeur in Amsterdam.01-Camilleri-468x60-webbanner