U bent nu hier: Home » Wiki » Johan ‘de Hakkelaar’ Verhoek (1954)

Johan ‘de Hakkelaar’ Verhoek (1954)

Johan Verhoek wordt halverwege 1954 geboren in Leidschendam in een gezin van zeven broers en zussen. Zijn jeugd brengt hij afwisselend door in woonwagens en op woonboten. Volgens ingewijden heeft zijn afkomst voor een belangrijk deel zijn levensloop bepaald. ‘De Hakkelaar’ krijgt van jongs af aan ingepeperd dat de burgerbevolking eigenlijks met hem en de andere ‘Kampers’ te maken wil hebben.

Johan Verhoek, vader van vijf kinderen, verdient aanvankelijk zijn geld door vlak bij het pompstation ‘De Hackelaar’ bij Muiden in tweedehands auto’s te handelen. Omdat hij eveneens kampt met een spraakgebrek, wordt hij al snel met de bijnaam ‘De Hakkelaar’ opgezadeld. Later klimt hij op tot verkoper van exclusieve bolides in Blaricum, waar hij op een steenworp afstand van Mies Bouwman een villa bewoont. De klanten van ‘De Hakkelaar’ zijn voornamelijk ‘Kampers’ en hasjhandelaren.

Ergens in 1986 wordt Johan Verhoek via een kennis voorgesteld aan een Pakistaanse groothandelaar in hasj: Fouad Abbas. Kort daarna stort Verhoek en zijn groep op de drugshandel. Daar kan hij de ervaringen die hij opdeed bij de verkoop van auto’s ten volle benutten. In minder dan geen tijd ontwikkelt ‘de Hakkelaar’ zich tot een gehaaid zakenman. Als justitie halverwege de jaren ’80 een concurrerende hasjbende heeft opgerold, slaagt hij erin de restanten van de organisatie vrijwel in hun geheel over te nemen. Samen met Koos Reuvers groeit Johan Verhoek op die manier uit tot een van de belangrijkste hasjhandelaren van het land.

In rap tempo formeert Verhoek een strakgeleide organistaie – onderling bekend als ‘de Firma’ – die nauw samenwerkt met andere drugsbendes. Rechterhand Koos Reuvers leidt daarin de divisie Incasso en verkoop, Bertus Kwarten met zijn 6 broers de divisie Opslag en Dirk de Goede staat aan het hoofd van de divisie Import/Transport. Boekhouder van de bende is voormalig bordeelhouder Ron Galiart.

Deze organisatie werkt bij tijd en wijle samen met de andere grote organisaties van die tijd, zoals die van Klaas Bruinsma, Charles Zwolsman, Cees Helman en Henk Rommy. Vaak werken die organisaties voor korte tijd samen en gaan ze dan weer elk hun eigen weg.

Johan Verhoek wordt in het rapport-Van Traa (geschreven in 1996 naar aanleiding van de parlementaire enquête over opsporingsmethoden van justitie) omschreven als ‘een loner die eigenlijk niemand anders om zich heen heeft dan een vaste raadgever, een oude vriend in de misdaad.’ Aan het begin van de jaren ’90 werkt hij met volstrekt andere mensen dan halverwege de jaren ’80. Zijn organisatie – waaraan ook als ‘killer’ bekend staande personen deelnemen – heeft zich in de voorbije jaren helemaal toegelegd ‘op de internationale drugsgroothandel in de vorm van zeer riskante, maar, als ze slagen ook zeer lucratieve’ transporten van enorme hoeveelheden hasj en cocaïne.

Volgens het rapport-Van Traa is ‘de Hakkelaar’ meer een makelaar in illegale goederen dan de leider van een criminele groep. En als zodanig probeert Verhoek het risico van de transporten dan ook te spreiden. Die transporten leveren weliswaar de grootste winsten op, maar lopen ook het meeste gevaar te worden onderschept. Soms wordt de helft van de prijs met de leveranciers pas afgerekend als de lading veilig in de haven is gearriveerd, terwijl ook de afnemers van de drugs ‘naar rato van hun vermogen en belangstelling’ een deel van de investering voor hun rekening nemen.

Bij ten minste één partij drugs die in verband is gebracht met Verhoek, is aan de verpakking te zien dat zij is gefinancierd door 6 verschillende groothandelaren of transporteurs. Het betreft een partij van 3.000kg cocaïne die in maart 1994 op een industrieterrein in Zeewolde wordt onderschept. Met verschillende kleuren is aangegeven voor wie welke partij bedoeld is.

Over het privéleven van ‘de Hakkelaar’ is verder weinig bekend. Zijn luxejacht The City of Newport wordt herhaaldelijk gesignaleerd in Puerto Banús nabij Marbella, waar zijn rechterhand Koos Reuvers een luxueuze hacienda bezit. Volgens zijn advocaat mr. Jan Verhoef is Verhoek al sinds 1988 geen ingezetene van Nederland meer. Vanaf dat jaar zou hij officieel in Paraguay wonen. Volgens sommige getuigen beschikt ‘De Hakkelaar’ zelfs over een diplomatieke status in dat land.

Bronnen in het criminele milieu die met hem hebben samengewerkt, prijzen zijn gevoel voor humor. Op momenten waarop spanningen te hoog oplopen kan hij naar zijn gitaar grijpen en zomaar wat voor zich uit gaan tokkelen. Maar daarnaast is Verhoek ook licht ontvlambaar. Vanwege de niet zachtzinnige reputatie van ‘De Firma’ is het voor justitie uiterst moeilijk om belastende verklaringen over Verhoek los te krijgen.

Op 21 januari 1996 wordt ‘de Hakkelaar’ opgepakt. Ook zijn vriendin Marie van E. wordt gearresteerd. Later worden ook Koos Reuvers en Henk van de Meene, een van de beste vrienden van Verhoek, opgepakt. Kroongetuige in de zaak tegen Verhoek com suis is de Pakistaanse hasjleverancier Fouad Abbas, die jarenlang samengewerkt heeft met ‘De Hakkelaar’. Verhoek wordt uiteindelijk aangeklaagd wegens deelname aan een criminele organisatie en het verhandelen, vervoeren en verkopen van 250.000kg hasj tussen 1988 en 1996. Op 6 februari 1997 wordt Verhoek tot 6 jaar cel veroordeeld.

Op 18 maart 2000 komt ‘de Hakkelaar’ vrij, maar hij wordt kort daarna een jaar lang gegijzeld door justitie omdat hij weigert een terugvordering van 272 miljoen gulden weigert te betalen aan de Belastingdienst. Op 29 april 2004 is hij veroordeeld tot 2 jaar wegens het niet betalen van de vordering. In afwachting van het hoger beroep, blijft ‘de Hakkelaar’ op vrije voeten.

Tegenwoordig slijt Verhoek zijn dagen vooral op zijn woonboot in de kop van Noord-Holland.

Share 'Johan ‘de Hakkelaar’ Verhoek (1954)' on Facebook Share 'Johan ‘de Hakkelaar’ Verhoek (1954)' on NUjij Share 'Johan ‘de Hakkelaar’ Verhoek (1954)' on Twitter
Lex zegt:

Hoe is het trouwens met de Hakkelaar.Met een hoop tamtam gepakt voor witwassen,en nu horen we helemaal niets meer.Is ie al vrij?01-Camilleri-468x60-webbanner