U bent nu hier: Home » Maffia » Geurt Roos (1960)

Geurt Roos (1960)

Vaak is dreigen helemaal niet nodig. Zijn reputatie is voldoende. Hij zet zijn zonnebril af, legt even een warme hand op je schouder en stelt zich voor. Geurt Roos, aangenaam. Hagelwitte tanden en een extreem goed verzorgt uiterlijk. Voormalig blok beton achter Klaas Bruinsma. Om elke persoonsverwisseling te voorkomen laat hij zijn identiteitsbewijzen zien. Soms moet er wat meer druk worden uitgeoefend en dan gebruikt hij graag de uitdrukking ‘ik ga je neuken’. Ook ‘ik ga je zuster neuken’ is een geliefd stijlbloempje van hem. De aangesprokene ziet een reusachtige kerel voor zich, ruim 1 meter 90 lang en bijna even breed, ‘met handen als kolenschoppen’. Een ‘oermens’, zoals slachtoffers hem omschrijven, die alleen al met zijn indringende blauwe ogen het gewenste effect weet te sorteren, namelijk dat de aangesprokene aan zijn, al dan niet vermeende, betalingsverplichtingen voldoet.”

Geurt Roos werd op 18 oktober 1960 geboren onder de rook van Amersfoort, in het pittoreske Bunschoten. Hij werkte op jonge leeftijd op de kermis, in een fabriek en als stratenmaker. Hij deed aan kickboksen en bodybuilding. Geurt Roos zou al op jonge leeftijd in Amersfoort flink huis hebben gehouden in horecagelegenheden. Hij werd daarvoor meerdere malen gearresteerd. Op zijn 19e werd Geurt Roos met zijn eigen wapen neergeschoten door zijn toenmalige vriendin. Eind 1980 leert Geurt Roos in Amersfoort de drugshandelaar Nico Nieuwenhuizen kennen die hem voorstelt aan de beruchte crimineel Klaas Bruinsma voor wie hij gaat werken. Bruinsma heeft op dat moment al wijlen Andre Brilleman en Etienne Urka in dienst.

Roos en Bruinsma kregen rond 1990 onenigheid, wat resultereerde in een soort stoplicht samenwerking. In 1991 zou hasjhandelaar Henie Shamel van plan zijn geweest om Henk Rommy aka De Zwarte Cobra te ontvoeren. Rommy en Shamel zouden samen achter een onderschepte partij hasj van 1300 kilo hebben gezeten. Dit ging mis en Rommy werd voor deze partij in België tot 10 jaar cel veroordeeld. Shamel zou 1 a 2 miljoen gulden van Rommy hebben gevorderd, maar die weigerde dit te betalen. Shamel wilde Rommy ontvoeren om zo zijn geld alsnog te krijgen. Hij zou Geurt Roos voor de ontvoering hebben benaderd, maar de twee kregen ruzie en het ging niet door. Uiteindelijk werd Shamel in mei 1993 zelf vermoord, vermoedelijk in opdracht van Henk Rommy.

In de nacht van 20 op 21 april 1992 werd de BMW van Geurt Roos in Ermelo doorzeefd met kogels waarbij  de 19-jarige Edwin van Houten, een kennis van Geurt Roos, om het leven kwam. Een half jaar later dook hij samen met zijn vriendin onder na een waarschuwing van de politie dat een liquidatieteam op hem aasde. Sreten Jocic, de leiding van de Joegoslavische maffia in Nederland, was in 1992 betrokken bij de voorbereidingen om de voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, Geurt Roos, te vermoorden. Hij gaf Geurt Roos de indruk dat hij zich bij hem kon aansluiten en plaatste een van zijn lijfwachten bij Geurt Roos in huis. Toch werd van de liquidatie door Sreten Jocic afgezien. In 1993 kwam Geurt Roos. in het nieuws toen hij een ‘patiënt’ van een psychiater het ziekenhuis had ingeslagen. Geurt Roos liep zelf ook als patiënt bij de psychiater. In datzelfde jaar zou Geurt Roos door Pinnie Song zijn benaderd om Tonnie van Maurik te vermoorden. Geurt Roos zou echter teveel geld hebben gevraagd voor de moord.

In februari 1997 werd Geurt Roos gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie (de zogenoemde SRV-bende, die zich bezighield met hasjhandel). Hij zou hoog staan op de dodenlijst van het criminele milieu. Op 27 mei 1998 raakte Geurt Roos zwaargewond bij een schietpartij. Hij werd ondermeer in beide knieën geraakt. Daarbij komt de 29-jarige Edwin Stroing om.  Op 30 juli van dat jaar werd hij in verband met die schietpartij gearresteerd. De schietpartij zou te maken hebben met een geripte partij XTC. Hij werd aan het eind van 1998 tot 2 jaar cel veroordeeld. Op 3 mei 2002 werd er bekend gemaakt dat Geurt Roos opnieuw gewond is geraakt bij een aanslag. Hij werd in Ede beschoten en raakte gewond aan zijn arm. Zijn vrouw Ans die bij hem in de auto zat raakte zwaar gewond.

Op 23 juni 2008 maakte het openbaar ministerie beken dat Geurt Roos is betrokken bij mega-zwendel in Costa Rica waarbij honderden particuliere beleggers voor miljoenen euro’s zijn opgelicht. Geurt Roos werd ingehuurd door de directeur van het bedrijf New World Products dat geld ophaalde bij particuliere beleggers om in Costa Rica in grond te investeren. Namen als Jan Schorsy en Jaap Jan de Bode komen daarbij bovendrijven. Directeur De Bode was ongeveer 5 miljoen euro kwijtgeraakt en haalde Geurt Roos binnen om incasso’s te doen. Daarna ontstond er een strijd om de macht binnen het bedrijf. Geurt Roos hoopte snel miljoenen te verdienen. Hij heeft volgens de officier van justitie de andere directeuren zo ernstig bedreigd, dat die de macht in het bedrijf aan Geurt Roos overdroegen: “Geurt pakte een wapen, zette dit tegen mijn hoofd en zei: ‘Je gaat nu meewerken, ik schiet je af!’ Er werd gezegd dat ik nergens heen mocht gaan, ze waren het zat,’ verklaart De Bode.”

Op 30 juni 2008 werd er door het openbaar ministerie 8 jaar cel geëist tegen Geurt Roos. Het openbaar ministerie verdacht hem van afpersing en bedreiging. Geurt Roos zou gebruik hebben gemaakt zijn van beruchte reputatie om miljoenen af te persen. Volgens zijn advocaat had justitie de aan longklachten lijdende Geurt Roos niet mogen vervolgen omdat hij zich niet op de zaak had kunnen voorbereiden wegens onvoldoende medische zorg tijdens zijn voorarrest. Geurt Roos zou ook aan staar lijden volgens de advocaat. Inmiddels is Geurt Roos voor deze aandoening geopereerd in Den Haag.

Op 18 februari 2004 werd Geurt Roos ervan verdacht twee schilderijen te hebben gestolen. Hij kwam niet opdagen. Volgens zijn advocaat lag hij in coma, het Amersfoortse ziekenhuis én de Officier van Justitie spreken van een hersenschudding. Geurt Roos zou, volgens zijn vrouw Ans, lelijk van de trap zijn gevallen. De toen 43-jarige Geurt Roos zou in januari jaar daarvoor uit een woning in Honselerdijk twee schilderijen hebben ontvreemd. Het ging om ‘Kermis bij een dorp aan een rivier’ van Jan Steen en ‘Riviergezicht met boten en kerk’ van Jacob Storck. Roos was in 2004 in het nieuws toen hij zich uitsprak in de kwestie Mabel Wisse Smit die door misdaadjournanalist Peter R. De Vries wereldkundig werd gemaakt.  Hij trok het bestaan van een liefdesrelatie tussen zijn voormalige werkgever Klaas Bruinsma en Mabel Wisse Smit in twijfel. Zijn collega oud-lijfwacht Charlie da Silva die het tegengestelde beweerde, noemde hij een “drol en een fantast” .

Op 14 juli 2008 werd hij op 47-jarige leeftijd veroordeeld tot 4 jaar cel door de rechtbank in Utrecht voor afpersing en bedreiging. De rechtbank concludeerde dat Geurt Roos met zijn incassobureau geen middel schuwde om met weinig moeite grote bedragen binnen te halen. De rechtbank achtte bewezen dat hij zijn slachtoffers, zakenlieden uit Amersfoort en omgeving, soms jarenlang bleef lastigvallen.

Het openbaar ministerie ging tegen de uitspraak van juli 2008 in beroep en in juni 2010 verscheen Geurt Roos voor het gerechtshof in Arnhem. Tijdens de zaak ontsloeg Geurt Roos zijn advocaat, mr. Arthur van der Biezen, nadat het hof een verzoek om tien getuigen te horen had afgewezen. Volgens Geurt Roos zou het hof iets tegen zijn advocaat hebben, zodat hij geen eerlijk proces zou krijgen. Eerder had advocaat mr. Jan-Hein Kuijpers de verdediging van Geurt Roos al neergelegd toen het hof dezelfde getuigen had afgewezen.

Korte tijd later nam Geurt Roos Van der Biezen echter weer aan om te pleiten voor uitstel van de zaak wegens ziekten. Geurt Roos was in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen opgenomen met een klaplong, waar werd geconstateerd dat zijn longen er zo slecht aan toe zijn dat hij niet voldoende zuurstof kon opnemen. Daarnaast Geurt Roos moest van het hof zijn ziekten staven met en verklaring van een psychiater omdat bij hem PTSS (Post Traumatische Stress Syndroom) werd geconstateerd .

Eind 2009 komt Geurt Roos vrij op specifieke schorsingvoorwaarden (PDF). Zulks tot verdriet van bijvoorbeeld Piet Pronk in Delft. Er is een partij cocaïne geript waar verschillende groepen en individuen bij betrokken zijn. Op donderdag 26 augustus 2010 ligt er onder een rode Renault Mégane aan de Syriësingel in Delft een verdacht pakket. Onder de auto en nabij het woonhuis van Piet Pronk. De hele buurt wordt afgezet, twintig woningen worden ontruimd, de Explosieven Opruimingsdienst is de hele dag bezig. De Telegraaf meldt op de website dat het pakketje te maken zou hebben met iemand uit de kring van de reeds lang geleden gesneuvelde Amsterdamse maffiabaas Klaas Bruinsma. Hoewel de naam niet wordt genoemd, is duidelijk dat het om diens voormalige lijfwacht Geurt Roos gaat.

Op 25 maart 2011 herhaalde het openbaar ministerie haar eerste eis van 8 jaar in het hoger beroep. Opkomend advocaten-talent Yehudi Moszkowicz, vertegenwoordigde hier Geurt Roos.

Zie ook:
– Veel gekibbel in beroepzaak Geurt Roos
– Vier jaar cel voor Geurt Roos
– OM eist acht jaar tegen Geurt Roos
– Geurt Roos ontkent aantijgingen
– “Geurt Roos terroriseerde horeca Amersfoort”
– OM:Geurt R. perstte zakenlieden af
– Bunschotenaar verdacht van afpersing ondernemers

UPDATED: 26 MAART 2011

Related External Links

Share 'Geurt Roos (1960)' on Facebook Share 'Geurt Roos (1960)' on NUjij Share 'Geurt Roos (1960)' on Twitter
sgsg zegt:

Vieze engnek is die ROOS. Min mannetje

anti-roos zegt:

zo heeft hij ook Kenneth Hart erin geluisd,en nog enkelen.

De tijd zal het leren maar ooit krijgen ze hem toch te pakken

tamso zegt:

Edwin van houten was een loopjochie van Geurt Roos. Ik ken Edwin van Houten zelf. Ik ken ook andere gasten die omgingen met Geurt Roos. En allen hielden het niet lang vol. Edwin Stroink werd als schild gebruikt door Roos die dag. Toen ze begonnen te schieten hij Edwin voor zich hield en hij afgeschoten werd. Ooit 1 keer zelf benaderd door hem, toen ik in een coffee shop werkte. Die wilde goedkope wiet verkopen. De eigenaar van die shop wist allang wat voor type vent hij was en zei ook geen zaken te doen met hem. Daarna is hij er ook nooit meer geweest.

Ik denk dat we hem ook zullen vinden in een stuk beton,als hij door blijft gaan. Al is het een mazzelaar, die 9 levens heeft.01-Camilleri-468x60-webbanner