U bent nu hier: Home » Algemeen » Meesterkraker Aage Meinesz was schrik van bankwereld

Meesterkraker Aage Meinesz was schrik van bankwereld

VIDEOMeesterkraker Aage Meinesz was schrik van bankwereld.

In de jaren zeventig was Aage de schrik van de bankwereld. Geen kluis was veilig voor de Hagenaar. Als gereedschap gebruikte hij vaak zijn legendarisch geworden thermische lans, een apparaat bestaande uit een buis gevuld met staven magnesium waar zuurstof doorheen wordt geperst. Door ontsteking ontstaat een vlam van 3500 graden die door beton en het dikste metaal brandt. De meesterkraker had als handtekening dat hij geen geweld tegen mensen gebruikte en altijd netjes de rommel van zijn kraak opruimde. Begin jaren 70 pleegde hij zijn grootste kraak ooit (die elke Nederlandse krant haalde). Uit de kluis van de Nederlandse Middenstands Bank in Helmond stal Aage 600.000 gulden. De particuliere spaarkluisjes liet hij bewust ongemoeid.

Get Microsoft Silverlight

Of bekijk de flash versie.

Na tal van geruchtmakende kraken waarmee hij miljoenen buit maakt, wordt Aage in 1973 gearresteerd en veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Hij werd verraden door zijn kornuiten nadat hij in totaal zo’n 40 kluizen heeft gekraakt. Op ingenieuze wijze, met een naar binnen gesmokkelde kleine thermische lans, weet hij te ontsnappen uit de Blokhuispoort, de strafgevangenis in Leeuwarden, om vier maanden later weer opgepakt te worden. Als zijn gevangenisstraf er uiteindelijk opzit, staat de hele vaderlandse pers bij de gevangenispoort voor foto’s en quotes. Aage werd gevraagd of het moeilijk was om zo spectaculair uit de gevangenis in Leeuwarden ontsnappen. Daarop antwoordde hij nonchalant: ‘een bankkluis kraken kost ook moeite, ik heb die capaciteiten nu eenmaal.’

Vanaf zijn onderduikadres begint hij zelfs een relatie met een politieagente. Deze affaire haalt uitgebreid de pers. Het boek ‘Mijn Nachten met de Thermische Lans’, geschreven in de gevangenis, verschijnt en wordt goed verkocht. Na weer te zijn opgepakt en uiteindelijk vrijgelaten, heeft hij een historisch tv-interview met Willem Duys waarin hij oprecht belooft te zullen stoppen met kluiskraken. Heel Nederland was geboeid door zijn manier van vertellen over zijn brandkastkraker ervaringen. Het lukt Aage echter niet te stoppen met kraken. Als uitbater van een seksclub in Zeeland, raakt hij opnieuw aan lager wal. Met gokken verliest hij grote hoeveelheden geld. Hij had een uitbundige levensstijl waarvoor veel geld nodig was.

Aage kwam van goeden huize met een overgrootvader die burgemeester was van Rotterdam en Amsterdam (Sjoerd Vening Meinesz) en een oudoom (Felix Vening Meinesz) die een bekende hoogleraar in de geofysica was. Van moederskant was hij van Indische afkomst. Aage woonde het grootste deel van zijn werkzame leven in Utrecht. Meinesz is een keer getrouwd geweest en kreeg uit dit huwelijk één dochter en één zoon: Conny (vernoemd naar zijn vermoorde moeder) en Jelle (vernoemd naar zijn vader). Daarna heeft hij bij verschillende vriendinnen nog twee zoons gekregen en een dochter. Aage Meinesz stierf aan darmkanker. Hij overleed op 1 november 1985 en werd 43 jaar. Vrienden en bekenden betaalden zijn begrafenis. Naar verluidt had Aage geen cent meer. Hij werd begraven in Den Haag.

Meesterkraker Aage Meinesz was schrik van bankwereld

Share 'Meesterkraker Aage Meinesz was schrik van bankwereld' on Facebook Share 'Meesterkraker Aage Meinesz was schrik van bankwereld' on NUjij Share 'Meesterkraker Aage Meinesz was schrik van bankwereld' on Twitter


01-Camilleri-468x60-webbanner