U bent nu hier: Home » Justitie » Kroongetuige: ‘We zijn beduveld door de staat’

Kroongetuige: ‘We zijn beduveld door de staat’

Opnieuw sloot justitie een deal met een getuige. En opnieuw dreigt het uit de hand te lopen. ‘We zijn beduveld door de staat. Ze hebben gedreigd de armen van m’n kinderen te breken en ons levend te begraven. We hebben alles moeten achterlaten – ons land, onze woonplaats, onze familie en vrienden, ons verleden – door aangifte te doen tegen deze gevaarlijke criminelen. Daarmee hebben we in feite ons eigen doodsvonnis getekend. Dan hoor je vervolgens van de overheid al na vier maanden: bekijk het maar, jullie worden uit het getuigenbeschermingsprogramma gezet. De gevoelens die we hierbij hebben, zijn met geen pen te beschrijven.’ De stem uit de telefoon is rustig, afgewogen en soms domweg monotoon. Als ware hij een objectieve toeschouwer, zo praat Remko van Lent (44) over de horror die hem is overkomen. Hij belt vanaf een geheime plaats, ergens in de wereld. ‘Ik besef dat ik een risico neem door mijn verhaal te vertellen. Maar de Nederlandse overheid heeft alle afspraken geschonden. We zijn bedreigd, belogen en beduveld door vertegenwoordigers van de staat. Ik ben nu zover dat ik nog liever drie jaar naast mijn afpersers loop, dan dertig minuten in een auto zit met iemand van het Team Getuigenbescherming.’ De spanning is inmiddels zo hoog opgelopen dat Van Lent dit weekeinde een brief stuurde naar de redactie van Vrij Nederland. Hoewel hij en zijn vrouw liever in stilte een nieuw leven zouden opbouwen, voelt Van Lent zich genoodzaakt om openheid van zaken te geven: ‘Wij hebben ook geen keuze, nu duidelijk blijkt dat wij, met onze kinderen, aan ons lot worden overgelaten en dat de staat niet schroomt om ons te intimideren, te laten verhongeren en op straat te zetten,’ schrijft Van Lent. ‘Wij twijfelen oprecht en in zeer ernstige mate aan de bedoelingen en het handelen van de staat in het kader van de rechten van getuigen en slachtoffers van georganiseerde criminaliteit.’

Bijna vier jaar lang werd de ondernemer en voormalig adviseur bij accountantskantoor PricewaterhouseCoopers afgeperst door kopstukken uit de Nederlandse onderwereld. Tot hij en zijn vrouw Jessica ten einde raad in zee gingen met justitie. In ruil voor bescherming verhaalden ze bij de recherche over hun ervaringen met de meedogenloze criminelen. Daarmee was de deur naar hun vorige leven definitief gesloten. In maart 2010 werd het hele gezin – inclusief de jonge kinderen – door het Team Getuigenbescherming (TGB) in veiligheid gebracht. Vanuit hun woonplaats Zandvoort vertrokken ze met onbekende bestemming. Van Lent: ‘Onze kinderen zijn van de ene op de andere dag van school geplukt en weggehaald bij hun grootouders. Twee weken lang wist niemand van de familie wat er was gebeurd.’ Het zou nog anderhalf jaar duren voor de politie de drie hoofdverdachten arresteerde. In oktober 2011 werden onder meer de prominente Hells Angel Harry Stoeltie en de criminele broers Donald en Michel Groen aangehouden. Ze zitten sindsdien in voorlopige hechtenis op verdenking van afpersing van Van Lent, en van enkele antiquairs en drugshandelaren. De rechtszaak tegen het drietal en hun vermeende trawanten is op dit moment nog in de voorbereidende fase; afgelopen maandag was de tweede regiezitting.

Ondertussen probeerden de Van Lents zich te handhaven in het getuigenbeschermingsprogramma. De veronderstelde veilige haven die de Nederlandse staat hun had voorgespiegeld in ruil voor hun getuigenis, bleek een regelrechte hel, zegt de ondergedoken Zandvoorter. ‘Vanaf het begin, in het voorjaar van 2010, zijn we door het Openbaar Ministerie onder druk gezet. Hoewel we allerlei vragen hadden over de voorwaarden die het OM stelde, moesten we op stel en sprong de overeenkomst tekenen, anders konden we wat de staat betreft meteen terug naar Zandvoort.’ De getuigen ondertekenden het contract, maar beschuldigen het TGB ervan sindsdien allerlei gemaakte afspraken over bijvoorbeeld vergoedingen voor levensonderhoud, over de bescherming van hun achtergebleven familie in Nederland en over geld voor onder meer vervoer en medische voorzieningen niet te zijn nagekomen. Daarnaast voelen ze zich gekrenkt omdat de verantwoordelijke TGB-officier van justitie hen als onbetrouwbaar en geldbelust zou hebben afgeschilderd. ‘Terwijl het OM aantoonbaar tientallen keren heeft gelogen.’

Het zijn de woorden van de getuige. Hij probeert ze te staven met een minutieuze administratie van zijn situatie. Per mail geeft Van Lent inzage in het huishoudboekje van z’n gezin en stuurt hij overzichten van gemaakte afspraken. Hij heeft ook alle correspondentie met het TGB bewaard. Het zijn deze bewijsstukken die de afgestudeerd jurist na vier maanden wil laten toetsen door een onafhankelijke scheidsrechter. Een beschermde getuige is echter beperkt in zijn mogelijkheden om z’n gelijk te halen. Hij kan niet naar de rechter, maar slechts vragen om een zogenaamde arbitrageprocedure achter gesloten deuren. De eerste poging tot bemiddeling in 2010 liep op niets uit. Van Lent: ‘De staat stelde ons eenvoudig niet in staat de arbitrage te voeren. De door het TGB aangestelde advocaat verdween plotseling buiten beeld. Steeds dreigde men om ons uit het beschermingsprogramma te gooien als we niet zouden meewerken.’ Tot op heden zijn de geschillen tussen de overheid en het echtpaar nog niet beoordeeld, wel staat er nu uiteindelijk een zitting bij een arbiter op de rol voor april.

LEES HIER HET VOLLEDIGE VN ARTIKEL

Auteur: Marian Husken

Share 'Kroongetuige: ‘We zijn beduveld door de staat’' on Facebook Share 'Kroongetuige: ‘We zijn beduveld door de staat’' on NUjij Share 'Kroongetuige: ‘We zijn beduveld door de staat’' on Twitter


01-Camilleri-468x60-webbanner