U bent nu hier: Home » Advocaat » Openbaar Ministerie kansloos tegen advocaten ‘liquidatiekantoor’

Openbaar Ministerie kansloos tegen advocaten ‘liquidatiekantoor’

Het opheffen van het voorarrest van kopstuk Dino Soerel en de groeiende twijfels rondom een kroongetuige bewijzen eens te meer: het OM niet is opgewassen tegen de advocaten. Het slepende liquidatieproces in Amsterdam dreigt voor het Openbaar Ministerie (OM) uit te lopen op een drama. In een opvallend kritisch tussenvonnis hief de rechtbank afgelopen donderdag het voorarrest op van hoofdverdachte Dino Soerel. Van de door het OM aangeleverde bewijzen tegen hem bleef niets over. Het is de zoveelste tik op de neus van het OM. Toen de al jaren voortvluchtige Soerel in 2010 op zijn onderduikadres werd gepakt, presenteerde het OM hem als grote vis en opdrachtgever van twee liquidaties. Onzin, zegt de rechtbank nu met zoveel woorden. Overigens blijft Soerel wel vastzitten vanwege een lange straf voor drugshandel.

Opnieuw staat de betrouwbaarheid van kroongetuige Peter la Serpe ter discussie. In het geval van Soerel hecht de rechtbank geen enkele waarde aan zijn verklaringen. Tegen andere verdachten, onder wie Jesse Remmers, zijn die harder. Voor het OM dreigt echter nog een ander gevaar. De officieren zijn de regie over de kroongetuige volledig kwijt. Hij beticht het OM van vals spel. Bovendien riekt de omstreden deal van 1,4 miljoen euro voor zijn eigen beveiliging naar ongeoorloofde beloning. Als de rechtbank de deal afkeurt, is het afgelopen met het proces. De vijf officieren zijn niet opgewassen tegen de advocaten onder aanvoering van Nico Meijering. Ze kennen hun zaken onvoldoende en draaien in paniek alle kanten op. Met zulke aanklagers is het een illusie dat Willem Holleeder snel voor de rechter staat. Hij geldt nog altijd als verdachte van een aantal liquidaties, maar is vrij man. Het OM heeft hard versterking nodig. Zo’n grote zaak als het liquidatieproces vergt inzet van de beste officieren. Nu is het Ajax tegen Barcelona. Een vrijwel kansloze wedstrijd.

Auteur: Gerlof Leistra

Share 'Openbaar Ministerie kansloos tegen advocaten ‘liquidatiekantoor’' on Facebook Share 'Openbaar Ministerie kansloos tegen advocaten ‘liquidatiekantoor’' on NUjij Share 'Openbaar Ministerie kansloos tegen advocaten ‘liquidatiekantoor’' on Twitter


01-Camilleri-468x60-webbanner