U bent nu hier: Home » Geweld » Drie leden van Outlaws-motorbende geliquideerd

Drie leden van Outlaws-motorbende geliquideerd

VIDEO – De Belgische politie is vanochtend kort na middernacht gestart met een onderzoek aan het kanaal Zuid-Willemsvaart in Eisden-Dorp, waar in een met kogels doorzeefde witte bestelwagen drie lijken zijn gevonden. Het gaat volgens de eerste berichten om een afrekening in de Outlaws-motorbende. De auto stak alleen met de neus in het kanaalwater. Twee lichamen lagen in de kofferruimte achterin. Eén lichaam bevond zich vooraan in het voertuig, tussen de stoelen. De drie inzittenden van de bestelwagen vertoonden schotwonden. Uit de eerste vaststellingen lijkt het erop dat de drie lid waren van de motorbende Outlaws. Vrijdagavond werd een nieuw lokaal van de motorbende geopend in Maasmechelen. Het is onduidelijk of er een verband is tussen de opening en de vondst van de auto in de vaart. De drie lichamen werden geïdentificeerd, zo maakte het parket van Tongeren bekend. Twee van de drie personen waren lid van een motorbende.

De Outlaws staat bekend als een criminele motorbende met ongeveer 160 leden, de grootste en oudste afdeling is die van Mechelen. Ze vechten een wereldwijde territoriumstrijd uit met andere motorclubs, zoals de Hells Angels. Als afkorting op hun motorjacks gebruiken de Outlaws onder meer A.H.A.M.D., wat zou staan voor ‘All Hells Angels Must Die’. Volgens de Belgische politie houden de leden zich bezig met criminele activiteiten zoals drugs, drugshandel en wapens. De Outlaws zijn vooral bekend door het proces rond de moord op clublid Jan Wouters 11 jaar geleden, hij werd in april 2000 met 16 kogels doorzeefd op het clubdomein in Mechelen. Zijn zwager Ambrosio Monteagudo Pagan, André Renard en Frank Coppens waren toen ook aanwezig, maar ontkenden iedere betrokkenheid. Ze kregen alle drie levenslang van het Antwerpse assisenhof.

Vijf weken na het proces bekende Ambrosio Monteagudo Pagan dat hij Jan Wouterse gedood had. Ze hadden ruzie gekregen en toen Jan Wouters een revolver op hem richtte, had hij hem uit zelfverdediging met een jachtgeweer neergeschoten. Ambrosio Monteagudo Pagan was zo kwaad dat hij vervolgens de revolver van zijn zwager had genomen en hem er tweemaal mee door het hoofd had geschoten. André Renard en Frank Coppens hadden hem enkel geholpen bij het dumpen van het lijk en de opkuis. Een dag na die nieuwe verklaring, vond Ambrosio Monteagudo Pagan’s advocaat een zak voor zijn deur met daarin een jachtgeweer en een revolver.

Serre, de president van de Outlaws: “We zien er misschien ruig uit, maar we zijn als iedereen. Als je tot een brotherhood behoort, dan mag je dat laten zien. Mensen die tot een geloof behoren, laten dat ook zien. Het is toch normaal dat er af en toe een strijd is? Vechten is toch maar vechten, je kan klop krijgen en geven, je weet waar je aan begint, hé. Bij ons telt alleen de brotherhood en motorcycle. Dat wil dus zeggen: iedereen die je hier ziet zijn broers van elkaar, dat is één grote familie en wij rijden allemaal met de motor. Je hebt aan alles voor- en nadelen, en een vechtpartij is toch niet het einde van de wereld. Een bloedneus of een blauw oog, maar dat geneest, hé.”

De Outlaws noemen zichzelf ‘one-percenters’, net zoals de Bandidos en de Hells Angels. Ze zijn dat ene procent van alle motorrijders dat alleen hun eigen regels volgt en niet die van de maatschappij. Leden van de Outlaws dragen wereldwijd dezelfde vest of colours en ze plooien vooral terug op hun eigen broeders. Zelf zeggen ze dat ze geen criminele bende zijn, maar gewoon een motorclub. Het aanpakken van criminele motorbendes is een prioriteit voor de Belgische politie. Een speciale politieafdeling houdt zich ermee bezig, de cel Highsider. De leiding van Highside, Hoofdcommissaris Verspeelt, is van mening dat er kan geen sprake van zijn dat een lid van de Outlaws vermoord wordt door eigen clubleden zonder dat dit eerst werd besproken door alle leden van de club en goedgekeurd door de moederorganisatie in de Verenigde Staten.

De Outlaws waren tot 5 maart 1999 niet meer dan een lokaal ‘bromfietsersclubke’. Die dag werden zij echter officieel erkend door de American Outlaw Association en van toen af werd het bloedserieus. Hoofdcommissaris Verspeelt: “U moet weten dat de Outlaws een criminele organisatie is die geleid wordt als een multinational met hoofdzetel in Chicago. De Amerikaanse moederafdeling houdt de touwtjes heel strak in handen en legt tal van regels op die wereldwijd nauwgezet moeten worden opgevolgd. Er moet ook geld afgedragen worden door de clubs aan Amerika. Omgekeerd hebben de Mechelse Outlaws ook een miljoenensom van Amerika gekregen om hier het netwerk van Outlawclubs uit te bouwen. Ondertussen telt België al zeven Outlaw- chapters met een zestigtal full members. Het is absoluut onmogelijk dat een Outlaw een clublid op eigen houtje vermoordt. De dader zou onmiddellijk zeer zwaar gestraft worden door de Outlaws. Zoiets moet eerst in de club met alle leden besproken worden. En het is ondenkbaar dat een dergelijke moord gepleegd wordt zonder toestemming van de superieuren in Amerika. Zij hebben het laatste woord. de absolute leider van de Outlaws is de Amerikaan Daryl Ristow. Ristow is een soort verbindingsofficier tussen het Amerikaanse moederchapter en de Europese afdelingen. Hij moet iets gedaan hebben dat hem heel veel aanzien heeft gegeven binnen het wereldje.”

Een andere slopgan van de Outlaws naast het hierboven beschreven A.H.A.M.D. is G.F.O.D., wat staat voor ‘God Forgives, Outlaws Don’t.’ De liquidatie van de drie Outlaws leden vananacht in Eisden-Dorp, zal dan ook volgens de parate cel Highsider een vervolg gaan krijgen. De vrt-nieuwsredactie meldde dat de moorden verband kunnen houden met een afrekening tussen motorbendes Outlaws en Hell’s Angels. Eerder zouden leden van de Outlaws keet hebben geschopt bij een bandencentrale die gelieerd is met de Hell’s Angels. Volgens de openbare omroep zouden die laatsten daarop vergelding hebben gezocht.

LEES VERDER BIJ MISDAADREPORTER JORIS VAN DER AA

Share 'Drie leden van Outlaws-motorbende geliquideerd' on Facebook Share 'Drie leden van Outlaws-motorbende geliquideerd' on NUjij Share 'Drie leden van Outlaws-motorbende geliquideerd' on Twitter


01-Camilleri-468x60-webbanner